nederlands english

Athena manipulator

De nieuwste cutterzuigers van Van Oord zijn uitgerust met een manipulator. Deze dient om de cutterkop op een veilige wijze te kunnen verwisselen onder zeegang.

Deze manipulator is ontworpen en gebouwd door TMS in Werkendam en voorzien van een hydraulische aandrijving en een besturingssysteem dat is geleverd door Hycos.

Cutter manipulator

Een cutterzuiger of snijkopzuiger is een stationair of zelfvarend werktuig dat met behulp van zijn roterende snijkop materiaal op de bodem los maakt (snijden of ‘cutting’).

Onder de snijkop is een aanzuigopening gemaakt, zuigmond genaamd, die via een zuigleiding in directe verbinding staat met één of meerdere centrifugaalpomp(en). Door het vacuüm ter plaatse van de aanzuigopening wordt het losgesneden materiaal opgezogen. De zuigbuis is gemonteerd op een ladder waar ook de snijkop aan vast zit. Het schip heeft aan zijn voorzijde de ladder met de snijkop.

Aan de achterzijde steken in het algemeen twee zogenaamde spudpalen door het schip. Eén spudpaal gaat direct door het schip (de hulpspud) en de andere spudpaal steekt door de spudwagen. De spudwagen kan in de lengterichting in het schip of ponton bewegen. De ladder of snijkop wordt met behulp van verankerde staaldraden heen en weer bewogen met de spud in de paalwagen als middelpunt van de draaicirkel. Door de spudwagen te bewegen krijgt men de aanzet van de cutterbeweging (‘stappen’). De cutterzuiger voert het gesneden materiaal af via een drijvende leiding of een bakkenlaadinstallatie.

dredgercranecuttercrane

Hieronder treft u een film aan over de cutterzuiger van Van Oord.

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden, neem dan contact met ons op!